Pátek, den osmnáctý

Dobré ráno vespolek!

Dneska Vás čeká vlastivědný blok. Středeční (dějepisné) vlastivědy nám stojí trochu bokem, tak to dneska doženeme. Čtvrťáci, doufám, že jste si ze školy vzali lapbook, budete ho potřebovat. Páťáci, Vy budete pracovat s učebnicí, pracovním sešitem a malým sešitem (zápis).

4. ročník
Zkompletujeme České království za vlády Přemyslovců. Materiály jsme si stihli rozdat už ve škole, měli byste mít všechny potřebné kopie u sebe (Pokud nemáte, můžete čerpat přehledné informace zde).
Jedná se o tyto panovníky: Přemysl Otakar I., Václav I., Přemysl Otakar II., Václav II., Václav III. + sv. Anežka Česká (ta nevládla, dokonce se zřekla života u královského dvora, ale její život byl velmi zajímavý a inspirativní, proto má své místo
v českých dějinách pevně dané). 
  • Znovu si pročtěte učebnici str. 28 - 31. Četli jsme je už ve škole, ale osvěžení  paměti bude žádoucí:-) Shrnutí důležitých údajů najdete, jako obvykle, na konci textu, v kolonce Zapamatuj si!
  • V PS si vypracujte str. 14 - 16. Všechny informace byste měli najít v textu v učebnici, čtěte pozorně, vracejte se, pátrejte. Pokud si nebudete vědět rady, spolupracujte s kamarády / se mnou. Připomínám, komentáře jsou Váš prostor.
  • Posledním úkolem bude zkompletovat lapbook. Pracuj s rozkládací částí, kterou jsme si připravili ve škole. Panovníky a informace o nich si tam buď vlep, nebo přepiš, to nechám na Tobě. Tvůj lapbook, Tvá pravidla.

    Vzhledem k tomu, že vlastivěda je Váš dnešní jediný úkol, pošlete mi nejpozději v neděli do 18. hod. zpracované téma Přemyslovských králů v lapbooku (fotka WhatsApp/IG/mail). Potřebuji zpětnou vazbu, že se společně posouváme... Děkuji:-)
Ruce máš volné, jen zachovej pořadí králů.

5. ročník
Čeká nás První světová válka. Téma, na které se obzvlášť kluci dost těšili. Tak si to předstudujte doma, doufám, že se spolu ještě k tématu vrátíme!
  • Uč. 38 - 40. Čtěte pozorně, budete vypracovávat i otázky v PS a víte, jak Vám to dává občas zabrat. 
  • PS - vypracujte str. 23, 24.
  • Další odkazy k samostudiu:
    Prezentace Ryšavá (prezentace),
    První světová válka (dokument),
    Píseň z 1. světové války (píseň českých vojáků).
  • Zápis do sešitu vlastivědy - Nadpis První světová válka + kolonka Zapamatuj si! (Uč. 40).
  • Problémový úkol: Vytvoř krátký referát o osobnostech zahraničního odboje: M. R. Štefánik nebo E. Beneš.
    Osnova Vás povede:
    - místo a datum narození,
    - národnost,
    - studium, vzdělání,
    - účast v 1. světové válce,
    - funkce v prvním samostatném státu,
    - co Vás zaujalo.

    Vzhledem k tomu, že vlastivěda je Váš dnešní jediný úkol, pošlete mi nejpozději v neděli do 18. hod. zpracovaný problémový úkol (ideálně ve Wordu na mailovou adresu). Potřebuji zpětnou vazbu, že se společně posouváme... Děkuji:-)

Pokud byste o víkendu plánovali vycházku do přírody, nezapomeňte na stále aktivní úkol - tvorbu herbáře. Budu chtít vidět minimálně 10 5 rostlin, až se potkáme ve škole, tak na to myslete už teď a pomalu začněte se sběrem.
Platí pro 4. i 5. ročník.


Odpočiňte si, v neděli večer Vám tady píchnu Dračí týmovku.

Krásný víkend přeju, 

JKoh.

Komentáře

  1. Paní učitelko došel vám ten referát přes email??

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, dosel, Katko😉 Body uz mas pripsane, diky za Tvou praci👍🏻

      Vymazat
  2. Pani ucitelko dosel vam muj lapbook. Éda

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Úterý, den desátý

Přísloví - řešení

Pondělí, den čtvrtý